Centralbankens digitale valutaer (CBDC) forklaret – Ny revolution for finansiering?

Hvad er Centralbanks digitale valutaer (CBDC) – vil de markere starten på en revolution for at ændre det finansielle system for evigt? CBDC’er er digitale valutaer udstedt af centralbanker, der fungerer som nationale valutaer (fiat). De er en direkte erstatning for papirpenge med nøjagtig samme værdi og udstedelsespolitikker. CBDC’er er statssanktioneret og styret af den monetære myndighed og lovgivningen.

Banker rundt om i verden kæmper for at udstede Centralbankens digitale valutaer (CBDC). Kina har allerede implementeret testforsøget for Digital Currency Electronic Payment (DCEP), en digital version af RenMinBi baseret på kryptografisk teknologi. Japan modvirkede straks denne meddelelse ved planer om at frigive en digital yen om “2 til 3” år. En af de vigtigste motiver bag CBDC skal drastisk forbedre den måde, hvorpå penge overføres over hele verden. I stedet for at stole på årti-gamle teknologier som SWIFT, kan digitale valutaer overføres direkte uden friktion. Dette vil drastiske indvirkninger på alle bankniveauer, fra m0 reserve system til de ikke-bankede.

Store avisforretninger som The Guardian og Economist begyndte at skrive udtalelser og kaldte fremskridt fra Kina for et stort skridt og et, der kunne udgøre en trussel mod amerikansk økonomisk hegemoni. På den anden side indvarslede kommentatorer i Kina deres lands hurtige arbejde og implementering. Selvom USA og dets statsbanker har været langsomme med at annoncere eventuelle forskningsplaner og tilsyneladende er stoppet Facebooks Vægt (et privatiseret svar på et CBDC) i sine spor, andre vestlige nationer er hurtigt begyndt at undersøge. 

YouTube-plakat

Global indsats for at implementere Centralbanks digitale valutaer

Tidligere på året begyndte banker fra Storbritannien, EU, Japan Canada, Schweiz og Sverige alle fælles forskning i et CBDC. Frankrig har bebudet intentioner om at teste en pilot CBDC i 2020.

I Asien meddelte japanerne straks deres hensigt om at oprette en CBDC, der passer til Kinas, så snart nyheden begyndte at bryde. Bank of Korea ser også på sin egen digitale valuta. Mindre nationale banker som Thailand, Filippinerne og Singapore ser også på at skabe deres egne. Projekter som f.eks Singapores Ubin arbejde med Monetary Authority of Singapore er allerede i fase 5 af udvikling.

Verden bevæger sig mod CBDC og er enig i, at dette vil være fremtidens valuta. Men hvad gør dem så specielle og tiltrækkende for banker og regeringer? 

Digitale valutaer som våben til bekæmpelse af økonomisk forandring

Hovedårsagen er dens omkostningseffektivitet og kontrol. CBDC’er er ikke underlagt lange behandlingstider og dyre gebyrer. Som du kan se fra det stabile møntmarked, kan afsendelse og modtagelse af kryptokurver gøres hurtigt og nemt med kun en telefon- og internetforbindelse påkrævet. Ikke kun det, men digitale valutaer er langt lettere at spore, hvilket gør sporing af hvidvaskning af penge meget lettere. 

En anden faktor er CBDCs modstandsdygtighed over for politiske eller økonomiske ændringer. Ofte er borgere fra nye økonomier udsat for en stor forskel i deres valutas sundhed på markedet sammenlignet med valutakurser, men stabile mønter har sjældent store skift. Ikke kun det, men store banklukninger, som det ses i Grækenland og Island kunne godt have haft en løsning, hvis de havde et økonomisk alternativ til at gemme deres penge. Denne fordel ved digitale valutaer kan meget vel være vigtig, da verden stirrer recession i ansigtet efter de økonomiske belastninger af Coronavirus-indsatsen. 

Der er dog en vigtig detalje, der fremdriver nogle nationers forskning. Den trussel, som CBDC’er udgør over for den amerikanske dollars dominans. ChinaDaily kaldte People’s Bank of China’s DCEP et “funktionelt alternativ til dollarafviklingssystemet.” Dette er noget politikere i Beijing ønsker, da amerikanske sanktioner bliver effektive, nemlig fordi dollaren er reservevalutaen. Dette betyder ofte, at internationale overførsler til sanktionerede stater er forbudte, og banker lukkes, da de bruger den amerikanske dollar i børsen. 

Udfordrende amerikanske sanktioner

Den teoretiske evne hos CBDC’er til at omgå USAs dominans er noget, som adskillige udkæmpede nationer har set ud for. Andre lande, der har nationale digitale valutaer, inkluderer Iran – et land hærget af amerikanske sanktioner og Venezuala – en lignende hit nation. Andre amerikanske modstandere, der er begyndt at undersøge deres eget CBDC, inkluderer Cuba, Nordkorea og Palæstina.

Løbet er klart mellem de forskellige konkurrerende lande for at lancere deres egne digitale valutaer og skabe en ny økonomisk ramme. Hvem der fører anklagen, er stadig uvist, men svaret kan få store konsekvenser for fremtiden. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner