Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της απόδειξης εργασίας και της απόδειξης πονταρίσματος;

Σας ενδιαφέρουν τα Bitcoin, Ethereum ή άλλα κρυπτονομίσματα; Εάν ναι, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σημερινό άρθρο.

Εάν έχετε κάποια γνώση για το πώς το Bitcoin, το Ethereum ή οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό νόμισμα, πιθανότατα έχετε συναντήσει αυτούς τους δύο όρους ξανά και ξανά:

Απόδειξη εργασίας (POW)

Απόδειξη πονταρίσματος (POS)

Αυτοί οι όροι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθούν για πολλούς ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα, είναι αρκετά απλές έννοιες τις οποίες θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σήμερα!

Πριν όμως ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας, ας μιλήσουμε πρώτα για τα κρυπτονομίσματα.

Η έκρηξη της κρυπτογράφησης

Αύξηση κρυπτονομισμάτων, αύξηση του διαγράμματος τιμών bitcoin

Τα τελευταία χρόνια, ο όρος cryptocurrency έχει κερδίσει έδαφος και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν τη χρήση και την πιθανή αξία του.

Το cryptocurrency είναι ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δημιουργείται και διαχειρίζεται μέσω προηγμένων τεχνικών κρυπτογράφησης, γνωστών ως κρυπτογραφίας. Η έννοια του ψηφιακού χρήματος έγινε πραγματικότητα με τη δημιουργία του Bitcoin το 2009. Από τότε, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει προχωρήσει πολύ. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 1.600 διαφορετικά κρυπτονομισματα, διαθέσιμο για άτομα για αγορά, ανταλλαγή, εμπόριο, επένδυση και χρήση ως πληρωμή σε πολλές εταιρείες που το αποδέχονται.

Ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι προσελκύονται στην αγορά κρυπτογράφησης είναι ότι η έννοια και τα χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων προκαλούν την οικονομία και την παραδοσιακή ιδέα του χρήματος εισάγοντας διάφορα οφέλη, όπως:

Αποκέντρωση

Συναλλαγές Peer-to-Peer

Χαμηλότερες χρεώσεις

Ταχύτητα

Χαμηλά εμπόδια εισόδου

Ανωνυμία

Μυστικότητα & Ασφάλεια

Χωρίς απάτη

Μπορεί να διευκολύνει τις διεθνείς συναλλαγές

Το Cryptocurrency δεν δεσμεύεται από συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτόκια ή χρεώσεις συναλλαγών που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρυπτογράφηση σε διεθνές επίπεδο και να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα. Μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και χρήματα εάν μεταφέρετε χρήματα από τη μια χώρα στην άλλη. Τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό διευκολύνει τις συναλλαγές από ποτέ!

Ο λογαριασμός σας δεν ανήκει σε κανέναν άλλο. Βασικά είστε ο μοναδικός κάτοχος των αντίστοιχων ιδιωτικών και δημόσιων κλειδιών κρυπτογράφησης, κάτι που αποτελεί την ταυτότητα ή τη διεύθυνση δικτύου κρυπτογράφησης. Κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή μέσο δεν μπορεί να σας δώσει ατομική ιδιοκτησία του λογαριασμού / διεύθυνσής σας.

Δείτε επίσης: Είναι το Blockchain το μέλλον των τραπεζών?

Τι είναι η εξόρυξη?

τι είναι η εξόρυξη, ο άνθρωπος εξόρυξη bitcoin

Πριν εξετάσουμε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, θα πρέπει επίσης να εξηγήσουμε εν συντομία τι είναι η εξόρυξη.

Η εξόρυξη είναι η διαδικασία επικύρωσης συναλλαγών με υπολογιστή σε δίκτυο. Επιλύετε σύνθετους αλγόριθμους για να αποδείξετε την ορθότητα μιας συναλλαγής και, συνεπώς, να προσθέσετε ένα νέο μπλοκ στην αλυσίδα. Προσθέτετε ένα “μπλοκ” στη μακρά δημόσια λίστα όλων των συναλλαγών, γνωστή ως το blockchain. Σε αντάλλαγμα, θα ανταμειφθείτε με κρυπτογράφηση.

Για να γίνετε ανθρακωρύχος δεν χρειάζεστε απλώς μια καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο. Πρέπει να διαθέτετε επεξεργαστή σταθερής ισχύος και να γνωρίζετε ότι ανάλογα με το κρυπτονομίσμα που εξορύζετε και πόσο γρήγορα είναι ο υπολογιστής σας, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα καταλήξει να είναι αρκετά υψηλό.

Μερικές φορές, μπορεί να καταλήξετε να ξοδεύετε περισσότερα για την εξόρυξη και να μην κερδίζετε αρκετά χρήματα σε κρυπτονομίσματα.

Για παράδειγμα, εάν συμβεί μια συναλλαγή στο δίκτυο Bitcoin, όσο περισσότεροι υπολογιστές και υπολογιστική ισχύ υπάρχει, τόσο πιο γρήγορα πρέπει να επικυρώσετε τις συναλλαγές για να ανταγωνιστείτε με άλλους ανθρακωρύχους στο δίκτυο και να κερδίσετε ένα κλάσμα ενός Bitcoin.

Μηχανισμός συναίνεσης

Μια κεντρική πτυχή της τεχνολογίας blockchain είναι το κατανεμημένο καθολικό. Το καθολικό περιέχει μια καταγραφή όλων των προηγούμενων συναλλαγών. Δεν αποθηκεύεται σε κεντρική τοποθεσία αλλά σε ένα δίκτυο υπολογιστών που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Για να λειτουργήσει όλη αυτή η λειτουργία, το δίκτυο πρέπει να συμφωνήσει συλλογικά με το περιεχόμενο του καθολικού. Αυτή είναι η δουλειά του μηχανισμού συναίνεσης. Σκοπός του είναι απλώς να επαληθεύσει ότι όλες οι πληροφορίες που προστίθενται στο καθολικό είναι απολύτως έγκυρες. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι το επόμενο μπλοκ που προστίθεται αντιπροσωπεύει τις πιο πρόσφατες συναλλαγές στο δίκτυο. Έτσι, αποτρέπονται τα μη έγκυρα δεδομένα και οι διπλές δαπάνες. Επιπλέον, ο μηχανισμός συναίνεσης διατηρεί επίσης το δίκτυο από εκτροχιασμό μέσω συνεχούς διακλάδωσης.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μηχανισμοί συναίνεσης, ο καθένας με τα μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, ωστόσο, όλοι εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό που εξηγήσαμε παραπάνω. Διαφέρουν μόνο στη μεθοδολογία. Η κύρια διαφορά μεταξύ των μηχανισμών συναίνεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταβιβάζουν και επιβραβεύουν την επαλήθευση των συναλλαγών.

Οι δύο πιο δημοφιλείς μηχανισμοί συναίνεσης blockchain είναι το Proof of Work (PoW) και το Proof of Stake (PoS). Θα προχωρήσουμε τώρα για να εξηγήσουμε περισσότερα για καθένα από αυτά και να τα συγκρίνουμε. Σημειώστε ότι αυτά τα δύο είναι τα πιο δημοφιλή, υπάρχουν και άλλα συστήματα που υπάρχουν όπως Κατ ‘εξουσιοδότηση απόδειξη πονταρίσματος (DPoS), Ομοσπονδιακή Βυζαντινή Συμφωνία (FBA) κι αλλα.

Απόδειξη εργασίας (PoW):

απόδειξη εργασίας, εκμετάλλευση εξόρυξης

Το PoW ακολουθεί έναν απλό κανόνα: Η εξόρυξη ενός μπλοκ και η λήψη ανταμοιβής εξαρτάται από το πόσο υπολογιστική εργασία γίνεται από τον ανθρακωρύχο. Ο πρώτος ανθρακωρύχος του οποίου ο υπολογιστής καταφέρνει να λύσει τα κρυπτογραφικά παζλ κάθε μπλοκ θα είναι αυτός που θα λάβει κέρματα ως μορφή ανταμοιβής. Αυτό σημαίνει ότι οι ανθρακωρύχοι σε ένα δίκτυο πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τη δική τους υπολογιστική ισχύ.

Το Bitcoin και πολλά altcoins ακολουθούν αυτόν τον μηχανισμό συναίνεσης για να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του blockchain.

Ας σας δώσουμε ένα παράδειγμα με την καθημερινή ζωή. Φανταστείτε μια τάξη γεμάτη μαθητές. Ο δάσκαλος αναθέτει μια εργασία σε όλους τους μαθητές. Εκείνος που όχι μόνο εμφανίζει τη σωστή απάντηση, αλλά επίσης απαντά πρώτος είναι αυτός που θα πάρει την ανταμοιβή. Ο μαθητής θα πρέπει να έχει πολλή δύναμη του εγκεφάλου για να εκτελέσει την εργασία σωστά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ξεπεράσει τους άλλους μαθητές.

Είναι το ίδιο με τον μηχανισμό απόδειξης εργασίας.

Τα παζλ δεν απαιτούν δεξιότητα, αλλά μια ισχυρή δύναμη υλικού. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι κανένας ανθρακωρύχος δεν θα έχει πλεονέκτημα έναντι του άλλου. Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε τις πιθανότητες επίλυσης του παζλ και να κερδίσετε τα κέρματα είναι να προσθέσετε υπολογιστική δύναμη. Αυτό, όπως πρέπει να γνωρίζετε, είναι αρκετά δαπανηρό, για να μην αναφέρουμε την ένταση ενέργειας.

Οι παράμετροι του παζλ ενημερώνονται περιοδικά για να διατηρείται συνεπής ο χρόνος μπλοκ. Για παράδειγμα, το πρωτόκολλο Bitcoin έχει στόχο δημιουργίας μπλοκ για 10 λεπτά.

Κάθε ιδέα ή προσέγγιση έχει οφέλη και μειονεκτήματα. Το PoW δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οπως αναφέρθηκε, Αυτός ο τύπος μηχανισμού συναίνεσης απαιτεί πολύ περισσότερη ηλεκτρική ισχύ, που κοστίζει ανθρακωρύχους. Μερικές φορές, αυτό που πρέπει να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια θα ήταν υψηλότερο από αυτό που κερδίζει από την εξόρυξη.

Η υψηλή υπολογιστική ισχύς είναι επίσης αρκετά ακριβή. Πρέπει να φτιάξετε τον εαυτό σας έναν υπερυπολογιστή που για τους καθημερινούς ανθρώπους μεσαίας τάξης είναι πολύ ακριβός.

Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι ανθρακωρύχοι είναι ότι όσο περνά ο καιρός και όλο και περισσότερα κρυπτονομίσματα αποδεσμεύονται, η ανταμοιβή τους μπορεί να γίνει αρκετά ελάχιστη.

Συνοψίζοντας, το Proof of Work είναι ένα πρωτόκολλο με κύριο στόχο την αποτροπή επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Είναι μια ιδέα που υπήρχε πριν από το Bitcoin, αλλά ο Satoshi Nakamoto εφάρμοσε αυτήν την τεχνική και πραγματικά έφερε την επανάσταση στον τρόπο που γίνονται οι παραδοσιακές συναλλαγές.

Απόδειξη πονταρίσματος (PoS)

απόδειξη πονταρίσματος

Ας μιλήσουμε για το σύστημα Proof of Stake (PoS) και μάθετε πώς διαφέρει από το PoW.

Το PoS ακολουθεί έναν απλό κανόνα: Η επικύρωση ενός νέου μπλοκ εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το μερίδιο που κατέχει ένα άτομο ή βασικά πόσα νομίσματα κατέχουν και την αντίστοιχη ηλικία του στοιχήματος. Οι επικυρωτές δεν λαμβάνουν ανταμοιβές. Αντ ‘αυτού, εισπράττουν τέλη δικτύου. Τελικά, αυτός ο τύπος συστήματος είναι οικονομικά αποδοτικός και ενεργειακός, σε σύγκριση με το PoW, ωστόσο, είναι λιγότερο αποδεδειγμένοι.

Ας σας δώσουμε ένα παράδειγμα με altcoins και συγκεκριμένα Nxt που χρησιμοποιεί PoS. Εάν έχετε ένα ορισμένο ποσό νομισμάτων στο ψηφιακό πορτοφόλι σας, θα μπορείτε επίσης να δείτε για πόσο καιρό τα έχετε. Λάβετε υπόψη ότι η μετακίνηση των νομισμάτων από το ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο άλλο θα επαναφέρει την ηλικία τους.

Το ποσό που έχετε θεωρηθεί ως εγγύηση. Εάν ο Επικυρωτής έχει σημαντικό μερίδιο στο νόμισμα Nxt με καλή γήρανση, αυτό σημαίνει ότι έχουν δεσμευτεί και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επικυρώσουν ένα μπλοκ. Αυτό θα δημιουργήσει ένα δίκτυο αξιόπιστων και πιστών επικυρωτών.

Στο PoS, σε αντίθεση με το PoW, δεν πρόκειται για «εξόρυξη», αλλά για «σφυρηλάτηση» που γίνεται από τον Validator που θα επεξεργαστεί και θα σφυρηλατήσει ένα νέο μπλοκ στην αλυσίδα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του PoS?

Ίσως το καλύτερο πράγμα για αυτό το σύστημα είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ακριβό υλικό, ο κανονικός υπολογιστής σας θα πάει καλά με τον πελάτη του Validator. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι δεν καταναλώνει υψηλή ηλεκτρική ενέργεια όπως το PoW.

Επίσης, όσο υψηλότερο είναι το ποντάρισμα των επικυρωτών (και όσο περισσότερο το έχουν επίσης), τόσο περισσότερες πιθανότητες να ληφθούν για «σφυρηλάτηση» και να κερδίσουν τέλη συναλλαγής.

Φυσικά, υπάρχουν προβλήματα με το PoS, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων που κατέχουν την πλειοψηφία των νομισμάτων / κουπονιών μπορούν να είναι οι επικυρωτές. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που εξελίσσεται και κάποια στιγμή στο μέλλον, είναι πιο πιθανό να αλλάξει.

Το Ethereum, για παράδειγμα, κινείται προς το PoS με το νέο του πρωτόκολλο, που ονομάζεται «Κάσπερ“.

Τα συστήματα Proof of Stake στο crypto είναι ένας σχετικά νεότερος μηχανισμός, σε σύγκριση με το Proof of Work. Δεν έχει ελεγχθεί αυστηρά και εντοπίζονται μερικοί κίνδυνοι ασφαλείας. Τελικά, η συνεχής διακλάδωση ενός blockchain μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια του δικτύου.

Ποιο είναι πιο ασφαλές – PoW ή PoS?

απόδειξη εργασίας ή απόδειξη πονταρίσματος, ασφάλεια συναλλαγών

Κάθε σύστημα προσπαθεί να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον, απαλλαγμένο από επιθέσεις χάκερ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν αυτή η υπηρεσία σχετίζεται με χρήματα. Λοιπόν, ποιο είναι ασφαλέστερο, PoW ή PoS?

Με την απόδειξη της εργασίας, οι λεγόμενοι «κακοί ηθοποιοί» κόβονται λόγω οικονομικών και τεχνολογικών αντικινήτρων. Εάν κάποιος θέλει να προγραμματίσει μια επίθεση, θα ήταν πολύ ακριβό και σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο. Ένας χάκερ θα χρειαζόταν περισσότερα χρήματα από αυτά που θα μπορούσε να κλέψει.

Ένα σύστημα PoS είναι φθηνότερο για επίθεση. Επομένως, πρέπει να είναι απολύτως αλεξίσφαιρο. Γι ‘αυτό δημιουργείται το πρωτόκολλο Casper. Θα εισαγάγει συνθήκες και αυστηρούς κανόνες βάσει των οποίων ένας «κακός επικυρωτής» μπορεί να χάσει την κατάθεσή του εάν το πρωτόκολλο αποφασίσει ότι ενήργησαν με τρόπο που παραβίαζε τους κανόνες.

Μην χάσετε: Κορυφαία κρυπτονομίσματα και οι προκλήσεις τους

Τελικές σκέψεις

Όπως πιθανώς έχετε ήδη καταλάβει, τόσο το PoW όσο και το PoS έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Πολλοί κρυπτογράφοι και επιστήμονες υπολογιστών εργάζονται για την εξεύρεση λύσεων για την αναβάθμιση αυτών των δύο αλγορίθμων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

  • Τα PoS και PoW εισάγονται για την αποφυγή εξαπάτησης.

  • Η πρώιμη ανάπτυξή τους επικεντρώθηκε στην ανίχνευση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

  • Η επίλυση ενός περίπλοκου κρυπτογραφικού παζλ και η ανταμοιβή με κέρματα ονομάζεται Proof of Work (PoW).

  • Στο Proof of Stake (PoS), το δίκτυο επιλέγει τον δημιουργό ενός νέου μπλοκ, με βάση το ποσό των κερμάτων που διαθέτουν.
  • Ο αριθμός των ψηφιακών νομισμάτων δεν αλλάζει ποτέ.

  • Το Proof of Stake είναι τεχνικά μια βελτιωμένη έκδοση του Proof of Work, αλλά πρέπει να βελτιστοποιηθεί.

Το PoS είναι οικονομικά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά έχει κάποια σοβαρά μειονεκτήματα όσον αφορά τη συγκέντρωση και την ασφάλεια. Το PoW, από την άλλη πλευρά, είναι δαπανηρό και απαιτεί υψηλή υπολογιστική ισχύ, ωστόσο, είναι πολύ πιο ασφαλές.

Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα αναπτυχθούν αυτοί οι δύο αλγόριθμοι εγκαίρως.

Ελπίζω να σας άρεσε να διαβάζετε το άρθρο μας. Μην ξεχάσετε να δώσετε τα σχόλιά σας.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner