Rarible ($ RARI): Utvecklingen av NFT: er?

Sällsynt ($ RARI) är en plattform som tillåter användare att skapa och sälja sina digitala samlarobjekt som är säkrade med blockchain-teknik.

Traditionella sätt att marknadsföra ditt eget arbete som konstnär, sälja värdefulla samlarföremål eller till och med bara hitta möjligheten att visa ditt arbete för resten av världen kan vara en svår strävan. Förutom de operativa och finansiella kostnader som dessa mål kan medföra, finns det alltid immateriella risker för konstnärens eller samlarobjektets ägare. Rarible erbjuder en innovativ lösning för dessa problem – och mer.

Genom blockchain har Rarible skapat en plattform som gör det möjligt för artister och ägare att nå en bredare publik och hitta intresserade investerare. Alla dessa mål kan uppnås genom plattformen utan att riskera en konstnärs ägande av en viss konst eller en ägares anspråk på en samlarobjekt. Men hur gör de det här och hur började det hela?

Sammanfattning

  • Rarible är en plattform som tillåter användare att skapa, sälja och köpa icke-fungibla tokens (NFT).
  • RARI är Raribles inbyggda token. Användare kan tjäna dessa tokens från olika aktiviteter på plattformen som att köpa / sälja konstverk eller samlarföremål – så kallade “Marketplace liquidity mining”.
  • RARI-token ger innehavare rätt att besluta om systemuppdateringar på Rarible och att kuratera vilket innehåll som marknadsförs på plattformen.

Bakgrund

Rarible grundades av Alex Salnikov och Alexei Falin i början av 2020. Deras vision är att kunna skapa en framgångsrik blockchain-applikation med fokus på att hjälpa konstnärer och ägare av samlarföremål..

Teamet bakom Rarible kom med en blockchain-baserad online-marknadsplats där artister kan hitta potentiella köpare för sitt innehåll.

Enligt Salnikov kan samhällsdeltagande när det gäller att fatta beslut för plattformen hjälpa mycket framåt. Att ta ut avgifter för användningen av plattformen är ett exempel på ett samhällsproblem som Salnikov anser kan diskuteras, därav deras beslut att genomföra en styrningstoken för plattformen.

Dessa funktioner har gett Rarible en del av den uppmärksamhet som decentraliserade finansieringsplattformar (DeFi) fick i mitten av 2020.

Vad är sällsynt?

Rarible är en Ethereum-baserad decentraliserad applikation (dapp) fokuserad på att skapa en marknadsplats för NFT. Det möjliggör också en funktion för användare att skapa sina egna NFT: er, vilket innebär tokenisering av deras samlarobjekt.

Sällsynt marknadsplatsRarible Marketplace (Bildkredit: Sällsynt webbplats)

En anmärkningsvärd egenskap hos plattformen, som också har fångat uppmärksamhet hos många, är dess styrning. Genom sin inbyggda token kan användare delta i protokollstyrningsbeslut genom en röstningsmekanism. Detta är vad som hänvisas till av Rarible att implementera en decentraliserad autonom organisation (DAO).

En sådan funktion finns inte på de flesta NFT-marknadsplatser i kryptorummet.

Vad är NFT: er?

NFT: er är en del av de många blockchain-innovationerna som gör det möjligt för alla att skapa en digital motsvarighet till en verklig tillgång som innehas. I själva verket ger detta verkliga tillgångar potential inte bara att marknadsföras över hela världen utan också att ha förmågan att ta emot internationella investeringar så länge de är anslutna till nätverket.

NFT: er säkerställer också att ägare av konstverk eller något slags arbete kan försäkra sig om att deras produkter inte kan dupliceras via en funktion som möjliggör äkthetskontroller.

Läs mer om NFT: er.

Hur använder sällsynta NFT: er?

Vem som helst kan skapa en NFT. En artist kan enkelt gå till plattformen och skapa sin digitala motsvarighet. Huruvida de vill sälja sina NFT-enheter eller inte är upp till dem.

Kostnaden för transaktionsavgifter vid köp av ett visst konstverk kan också bestämmas av ägaren till en NFT. Genom tokenöverföringsfunktioner kan en samlarobjekt bekvämt ges till en annan person som en gåva genom att bara skicka NFT till den avsedda mottagaren.

Om ägaren av ett konstverk bestämmer att de vill ta bort sitt arbete från plattformen kan de fritt göra det. Genom att “bränna” NFT kan konstverket tas bort från blockkedjan. I slutändan är varje funktion som rör ägandet av en samlarobjekt helt och hållet under kontroll av NFT-ägarna.

Plattformen implementerar också ett “royalty-system”, som fungerar på samma sätt som den traditionella belöningsmekanismen för ett konstverk original skapare. Genom detta system har en skapare rätt till en viss procentandel av konstverkets försäljningspris om det säljs igen till andra.

Om användare upptäcker att vissa konstverk eller samlarföremål var förfalskade kan de också rapportera dem fritt via plattformen.

Rarible’s DAO

Det framtida genomförandet av DAO ingår i Raribles färdplan. Det är här dess plattformsdeltagare ges rätt att delta i protokollstyrning. Detta innebär att de kan föreslå plattformsuppgraderingar och ändra befintliga protokoll som en community.

RARI är symbolen som stöder implementeringen av DAO. Men hur kan du få RARI?

$ RARI-token

Som redan nämnts är RARI Rarible’s native token. Det kan inte köpas från plattformen och kan endast tjänas genom att delta i plattformsaktiviteter, som att köpa och sälja konstverk och andra samlarföremål. Detta kallas “Marketplace Liquidity Mining.”

$ RARI Tokenomics$ RARI Tokenomics (Bildkredit: ‘Introducing $ RARI – the first governance token in the NFT space’ Medium artikel)

Marketplace Liquidity Mining startade den 15 juli 2020 och utfärdandet av token hålls varje söndag från den 19 juli 2020 i 200 veckor i följd. Exakt 75 000 RARI distribueras till användare varje vecka, proportionellt mot volymen på deras försäljning och inköp från föregående vecka. Både köpare och säljare får lika mycket hälften av det utdelade beloppet.

$ RARI Marketplace Liquidity Mining - Token Distribution$ RARI Marketplace Liquidity Mining – Token Distribution (Bildkredit: ‘Introducing $ RARI – the first governance token in the NFT space’ Medium artikel)

Att hålla RARI berättigar en användare till vissa rättigheter. Förutom beslut om systemuppdateringar kan RARI-innehavare också vara en del av Raribles community-baserade plattformsmoderering.

RARI används också för att hjälpa till att kurera innehållet som marknadsförs på plattformen. Gemenskapen kan rösta på vilket konstverk som tillhör dess veckovälj, vilket ger dem en extra boost i räckvidden som de behöver.

Sällsynta veckoväljningarSällsynta veckoväljningar (Bild: Sällsynt webbplats)

I framtiden kommer RARI att lansera sitt NFT-marknadsindex, som innehåller en portfölj med de mest eftertraktade NFT: erna som investerare kan vara intresserade av att stödja.

Andra framtida implementeringar inkluderar:

  • Prisupptäckningsmekanism
  • Mobil app
  • Sociala funktioner
  • Fler typer av innehåll (AR + VR + Metaverse + 3D)
  • DeFi NFT
  • Fraktionerat ägande

Slutsats

Blockchain har frigjort potentialen i den digitala världen, vilket skulle gynna användarna. Traditionellt är det svårt att marknadsföra ett konstverk utan att behöva hitta mellanhänder som hjälper dig att ansluta till en bredare publik. De operativa och finansiella kostnaderna för detta är också en helt annan diskussion.

Och genom blockchain kan det hända att dessa inte är så bekymrade längre. Rarible är en av innovationerna som kommer att säkerställa att samlarägare och artister kan vara helt oberoende när de fattar beslut för sina egna tillgångar.

Rarible ser också till att plattformen är så decentraliserad som den kan vara genom att överlåta beslut om protokollstyrning enligt dess samhällsskönsel. Med detta i åtanke verkar vägen framåt vara lovande.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Please Follow Us
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner